Månedens salme november 2021

Publisert 21.10.2021

Kjærleik er gleda, uendeleg sterk (N13 656)

T: Alison M. Robertson 1993
O: Heidi Strand Harboe 2005
M: John Bell 1998

Ved Estrid Hessellund og Sindre Eide

Å velge salmer til vigsel er ingen enkel sak. Det finnes mange gode kjærlighetssalmer å velge mellom. Men det skal helst være en salme som både brudeparet og hele følget deres vil oppleve som gode ord og vakker melodi på deres helt spesielle dag. Da er det lett å lande på «Kjærlighet fra Gud». «Ikke den nå igjen», kan både organist og prest sukke. Men de må ikke glemme at for brudeparet er dette deres valg, og det skal respekteres. Men det går også an å foreslå noen alternativ. Denne månedens salme kan være et godt forslag.

«Gud er i kjærleiken, den kjem frå han», lyder siste linje i hvert av de fire versene i «Kjærleik er gleda, uendeleg sterk.» De sentrale motivene i salmen gjenkjenner vi i de vakre ordene om kjærlighet fra første Johannes brev: «Gud er kjærlighet. Mine kjære, la oss elske hverandre! For kjærligheten er fra Gud, og hver den som elsker, er født av Gud og kjenner Gud.» (1 Joh 4,7).

Poeten og læreren, Heidi Strand Harboe, har gitt oss en vakker nynorsk oversettelse av den skotske salmen «Love is the touch of intangible joy». Den skotske forfatteren og komponisten Alison Margaret Robertson (f. 1940) skrev salmen (både tekst og melodi) på begynnelsen av 1990-tallet og publiserte den i sin egen salmesamling, «Green Dawn Songs» i 1993/94. Iona-fellesskapets husdikter og komponist John Bell fattet interesse for teksten og skrev ny melodi til den. Han ga melodien navnet «Amor Dei» («Guds kjærlighet»). Med hans melodi er salmen kommet med i fjerde utgave av Church Hymnary, salmeboka til «The Church of Scotland» (2005).

Salmen er etter hvert blitt en populær bryllupssalme i Skotland. Dette er kanskje en av grunnene til at den er plassert i avsnittet «vigsel» i Norsk salmebok 2013. Salmens innhold sier ikke noe direkte om kjærestepar, ekteskap eller vigsel. Det eneste som gir en slik antydning er setningen i det andre verset: «Kjærleik er tillit frå venen du fann.» «Kjærleik er gleda, uendeleg sterk» er en av salmene i dette avsnittet som også kan benyttes ved vigsel av likekjønnete.

Hver setning i alle salmens fire vers begynner med ordene «Kjærleik er…». Beskrivelsene er så mangfoldige at salmen kan benyttes både til fest og i sammenhenger hvor livet oppleves vanskelig.
Bruk den gjerne på bryllupsdager, i sølv- og gullbryllup, på andre merkedager og på ganske vanlige gudstjenester hvor både Guds og menneskelig kjærlighet er i fokus.I det andre verset synger vi om kjærleiken som både gir håp og mot. I det tredje verset er kjærleiken «lyset når alt synes svart». I det fjerde verset knyttes kjærleiken til den treenige Gud: «Kjærleik er Skapar og Ande og Son, / kjærleik er Gudsriket, gjeve som lån, / kjærleik er vegen dei heilage fann. / Gud er i kjærleiken, den kjem frå han.»

John Bells melodi fungerer godt både som solosang og fellessang. Men det er også mulig å synge salmen på den mer kjente irske folketonen som benyttes til salmen «Deg å få skode» (N13 482).
Lytt til Knut Kristian Mohn som synger «Kjærleik er gleda» på John Bells melodi - NRK/TV «Salmeboka minutt for minutt» (Episode 24).