corr_899.pdf 99,66 kB

Jeg tror på jordens forvandling (N13 899)

T: Eyvind Skeie 1988
M: Sigvald Tveit 1988

Det er like etter midnatt søndag 30. november 2014. Vår Frue kirke i Trondheim er full av mennesker med salmebøker i hendene. Kun et nummer står igjen på kirkens salmetavle. Nummer 899 – den siste salmen i TV-programmet «Salmeboka minutt for minutt». Øvre Nidelven kammerkor og Kor X fra Trondheim er forsangere, og folk reiser seg og synger med. Vi gjetter på at også mange reiste seg hjemme i stuene sine. For dette var en utrolig mektig opplevelse. Salmebokens siste salme, Jeg tror på jordens forvandling» ble et flott og feiende punktum for NRK’s salmemaraton. Gratulerer til salmebokskomiteen som plasserte akkurat denne salmen som den siste i Norsk salmebok 2013!

Eivind Skeie forteller at salmen ble skrevet til sangeren og trekkspilleren Freddy Kristoffersen. I 1989 skrev Eyvind Skeie og Sigvald Tveit sanger til en hel LP-plate for denne dansebandartisten, da han begynte å synge sanger også med kristent innhold. Jeg tror på jordens forvandling er siste kutt på
LP-en «Kom, ta min hånd». Med denne sangen ønsket Skeie å gi ham en tekst som fremstilte det kristne håp uten å viske ut ansvaret for livet her i verden, medansvar for medmennesker og skaperverket. Denne spenningen mellom himmelhåp og ansvarlig liv i denne verden uttrykkes ved at åpningslinjene i de fire versene veksler mellom Jeg tror på jordens forvandling og Jeg flykter ikke fra verden.
Sigvald Tveit er en mester når det gjelder å skrive sangbare og samtidig slitesterke melodier. Det beviser han også med denne melodien. Den løfter teksten og alle oss som synger med.
Sangen levde et forholdsvis anonymt liv inntil den kom med i salmeboken i 2013. Tidligere var den blant annet publisert i sangboken «Syng håp» (2004) sammen med håpssanger fra hele verden. Men det var nok «Salmeboka minutt for minutt» som gjorde at den nå ganske ofte er å se på salmetavlene rundt omkring i landet. Mange setter pris på denne kombinasjonen av himmelhåp og inspirasjonen til å handle ansvarlig i verden», sier Eyvind Skeie. 

Salmen hører hjemme mange steder i kirkeåret.
I adventstiden: Blant jordens minste små, der finner jeg den fremtid som jeg vil vente på;
I åpenbaringstiden: Jeg tror at Jesus Kristus skal gjøre verden ny;
På Allehelgensdag: Bak døden venter Jesus. Den som vil tro, skal se;
På Domssøndagen / Kristi kongedag: Den jord som engang falt, er båret av de hender som skal fornye alt;
På søndager medfokus på rettferd og fred: Jeg flykter ikke fra verden… - til tross for verdens uro, sorg, elendighet og urettferdighet.

Vi anbefaler å bruke salmen som temasalme gjennom hele november måned i år, hvor både Allehelgensdag, Domssøndagen og 1.søndag i advent inngår.

Gå inn på Salmeboka minutt for minutt, og lytt til salmen. Syng gjerne med!