SALMESUPPE

Publisert 25.11.2014

Til helgen gleder jeg meg til salmesuppe! Det er selvsagt ikke NRKs 60 timer lange salmesending jeg gir denne betegnelsen. Det vil være uærbødig, med tanke på at det var NRK som i sin tid i en sketsj lanserte begrepet «supperåd» som et «tull og tøys-råd».

Men jeg tenker på hva det er best å servere her hjemme når venner kommer innom for å se deler av programmet sammen med oss. Det skal helst være noe smakfullt, men samtidig lett å spise. Suppe må det selvsagt være. Den kan lages ferdig i god tid i forvegen. Så slipper jeg å løpe fra komfyren, akkurat mens et av de mange korene kvart over sju på fredagskvelden synger Brorsons salme, til Ludvig Lindemans melodi «Jeg går i fare hvor jeg går» (nr. 112) Da blir det fare på ferde her hjemme, hvis suppen akkurat da kommer på kok.
Nei, salmesuppen skal lages ferdig før programsendingen starter på NRK2, fredag kl. 12.00! Og så kan den gjerne varmes opp litt etter hvert som det trengs i løpet av den lange salmehelgen. En suppetallerken og en skje - med en serviett på fanget! - kan lett manøvreres foran TV-skjermen, uansett hva slags salme som synges og til hvilken tid på døgnet det skjer.

Suppe egner seg jo også godt til nattmat. Og det er mange fine salmer som, i følge NRKs timing av denne direktesendingen, kommer midt på natten. Timingen finnes blant annet i heftet «Salmeboka minutt for minutt», som er utgitt av Eide forlag i samarbeid med NRK. «Dine hender er fulle av blomster» og andre flotte påskesalmer synges fredag kveld, de par første timene etter midnatt. Så pass lenge må jeg klare å holde meg våken. Verre blir det nok å få med meg en salme jeg selv har oversatt til norsk, Per Harlings «Vi tror på Skaperen Gud» (nr. 242). Den synges litt over kl. 04.00 lørdag morgen. Jeg vil gjerne høre den også. Det skal bli spennende å se hvilket kor som synger akkurat denne, og hvor opplagte de er til å synge på direkten på denne tid av døgnet.  Så kanskje må vekkeklokken settes på og litt suppe varmes opp også på det tidspunktet.

Å spise suppe til tangorytmer anbefales ikke, særlig hvis det rykker i dansefoten, og du vil opp og ta noen trinn på stuegulvet. Du kan like godt sette fra deg suppetallerkenen lørdag like etter dagsrevyen, svitsje raskt over til NRK2 og få med deg håpstangoen fra Argentina, «Fordi han kom og var som morgenrøden» (nr. 479). Utover lørdagskvelden kommer den ene salmeperlen etter den andre: «Deg å få skode er sæla å nå» (nr. 482), «Ingen er så trygg i fare som Guds lille barneskare» (488) og «Jeg er i Herrens hender» (nr. 494), bare for å ha nevnt noen.

Lørdag kveld, like etter midnatt synges en bysalme som er skrevet til den kirken som er sentrum for «Salmeboka minutt for minutt». Salmen «I en kirke mitt i byen» (nr. 544) ble skrevet av Dag Aakre (tekst) og Gunhild Marie Roald (melodi) til gjenåpningen av Vår Frue kirke i 2007, etter en grundig restaurering.  Den salmen skal jeg i alle fall ha med meg. Til daglig er det Kirkens bymisjon som bruker kirken. De er vant med å ha den åpen til alle døgnets tider for mennesker som søker et fellesskap, eller bare trenger litt ro og varme. Til helgen blir den bokstavelig talt hele Norges åpne kirke.

Det blir en lang og god helg! Så det kan nok hende at suppegryten er tom når Erik Byes «Jeg synger meg en blå, blå salme» (nr. 832) kommer ved halvåttetiden søndag kveld. Og når den aller siste salmen, Eivind Skeie og Sigvald Tveits «Jeg tror på jordens forvandlig» (nr. 899) synges like før midnatt, er det i alle fall tid for å gå til sengs. Da skal det bli godt med en lang natts søvn uten både vekkeklokke og salmesuppe.

Jeg lurer forresten litt på hva slags suppe jeg skal tilberede. Planen er en gammel spesialitet, fransk løksuppe. Men den bør i så fall krydres med litt av hvert fra andre deler av verden. Kanskje litt pili pili eller berbere fra Øst-Afrika, karri og ingefær fra Asia og Læsø-salt fra Danmark? For den nye salmeboken, Norsk salmebok 2013, er rikholdig krydret med salmer fra alle kontinenter og verdensdeler.
God sakte salmehelg!